Grad Ivanec pomaže pčelarima sa 10 eura po košnici

Grad Ivanec pomaže pčelarima sa 10 eura po košnici

Zbog nezapamćeno loše godine koja je prouzročila pomanjkanja pčelinje ispaše, što je uzrokovalo glad i ugibanje pčela te pčelare dovelo u tešku financijsku poziciju po pitanju osiguravanje prihrane pčela, Grad Ivanec će pčelarima s administrativnog ivanečkog područja lošu situaciju ublažiti potporom od 10 eura po košnici.

Izjavio je to gradonačelnik Milorad Batinić na jučerašnjem sastanku sa pčelarima održanom u dvorani Poduzetničkog inkubatora Ivanec. Na sastanak su bili pozvani svi pčelari iz evidencije Ministarstva poljoprivrede – njih 21, s ukupno 705 košnica.

-Na žalost, zajednica još uvijek nije svjesna važnosti pčela za prirodu te za dobrobit i život ljudi, flore i faune. Želio bih da nam vi sami kažete kako vam još možemo pomoći, tj. kakve vam još potpore možemo osigurati kako biste u ovim ekstremnim klimatskim promjenama očuvali sadašnje pčelinje zajednice te njihov broj u dogledno vrijeme i povećali – izjavio je gradonačelnik.

 Ističući uvjerenje da Grad i pčelari u partnerskom odnosu mogu postići puno više na popularizaciji pčelarstva, ponudio im je i potporu u nastupu na gospodarskim sajmovima i na gradskim manifestacijama, besplatnom ustupanju štandova itd.

U nastavku se razvila rasprava u kojoj su Franjo Šoštarić, Marijan Vusić i Dragutin Vresk predočili realnu situaciju i teškoće s kojima se pčelari suočavaju. Požalili su se i na loš i manjkav sustav državnih poticaja, na visoke troškove prihrane pčela i održavanja pčelinjih zajednica itd.

 Batinić je pčelarima sugerirao da osnuju svoju, ivanečku udrugu, putem koje bi im Grad tada mogao puno učinkovitije i više pomoći.

Izrazio je spremnost da u tom slučaju Grad financira nabavu opreme koju bi mogli koristiti svi članovi udruge.

M. Vusić predložio je da svaki pčelar, kada bude u Grad dostavljao ispunjene obrasce, dostavi i po 1-2 kg meda, koji će onda Grad dostaviti članovima Udruge Ivanečko sunce i dječjem vrtiću.

Sastanak je vodila pročelnica UO za proračun, financije i gospodarstvo Dunja Cerovčec, koja je i pozdravila sve okupljene te naglasila da je cilj sastanka prokomentirati izazove koje su pred pčelare stavljeni ove godine i naći način da im se barem djelomični kompenziraju štete.

Povezane vijesti

Donosimo program Adventa u Lepoglavi

Donosimo program Adventa u Lepoglavi

I ove godine grada Lepoglava pripremila je bogati program adventa. Sve generacije moći će pronaći ponešto za sebe. Evo programa:
U Njemačkoj se ovo prodaje za 10 eura: “Imam u selu šleper ovoga. Nisam ni znao da sam milijunaš?!”

U Njemačkoj se ovo prodaje za 10 eura: “Imam u selu šleper ovoga. Nisam ni znao da sam milijunaš?!”

Na društvenim mrežama dijeli se video koji je izazvao nevjericu kod mnogih ljudi. Snimka prikazuje suhe klipove kukuruza koji se u Njemačkoj prodaju za čak 9.99 eura, odnosno za 7.99 kada su na akciji. U pakiranju…
Grad Lepoglava i dalje je sigurno mjesto za život

Grad Lepoglava i dalje je sigurno mjesto za život

Stanje sigurnosti  u proteklih godinu dana na području Grada Lepoglave na zadovoljavajućoj je razini odnosno Grad Lepoglava i dalje je sigurno mjesto za život. Potvrdila je to analiza stanja sigurnosti…