Dan sjećanja – S tihim dostojanstvom Ivanec se sjeća žrtava Domovinskog rata, posebno Vukovara i Škabrnje

Dan sjećanja – S tihim dostojanstvom Ivanec se sjeća žrtava Domovinskog rata, posebno Vukovara i Škabrnje

Ivanec i ove godine s tihim dostojanstvom obilježava Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata, a naročito Vukovara i Škabrnje.

Posebno svečano tim je povodom jučer bilo na središnjem komemorativnom okupljanju kod spomen obilježja poginulim ivanečkim braniteljima, gdje su zapaljeni lampaši za pokoj duša svih poginulih i nestalih vojnih i civilnih žrtava Domovinskog rata.

Ispred spomenika, pokraj vaza s bijelim ružama, lampaše su zapalili brojni okupljeni – rodbina poginulih ivanečkih branitelja, predstavnici Policijske postaje Ivanec te braniteljskih udruga iz Ivanca i Lepoglave.

Poginulima se poklonilo i vodstvo Grada Ivanca – gradonačelnik Milorad Batinić, njegov zamjenik Marko Friščić, gradski vijećnici, predstavnici političkih stranaka kao i brojni građani.

Molitvu za sve žrtve koje je pokosio ratni vihor predvodio je ivanečki župnik vlč. Tihomir Kosec:

-Danas se sjećamo pada Vukovara i Škabrnje, a s njima i mnogih nevinih vojnih i civilnih žrtava, pa tako i naših Ivančana. Zapalili smo svijeće za njih, kako bismo im iskazali pijetet i kako bismo poučili generacije koje za nama dolaze, da im je cijeniti ono što je zapravo učinjeno zbog njih i za njih, a da njima, po žrtvi njihovih očeva, majki i rodbine, bude bolje – naglasio je vlč. Kosec te okupljenima uputio znakovite poruke.

Okrenimo se jedni drugima!

-Sjećanje na pad Vukovara, ali i na njegovo oslobođenje, kao i cijele nam Domovine, stalan je i aktualan poziv svima nama na okretanje jednih drugima, na hrabrost izlaženja iz uvijek nekih novih rovova podjela, baš kao što su – spomenut ću samo usputno, iako je značenje primjera izuzetno duboko – na Božić 1914., u tijeku Prvog svjetskog rada, prekinuvši na taj dan ratovanje, u blizini belgijskog grada Ypresa, njemački vojnici izašli iz rovova i pozvali Škote da im se pridruže. To se i dogodilo, a zatim su vojnici s obje strane počeli s razmjenom malih darova. I rata je u tom trenutku nestalo! Eto, to je snaga Evanđelja, snaga Isusa koji nas pohađa i danas, kada se s posebnim osjećajima pijeteta molimo za nestale, ali i za, svima nama tako potreban mir, kako u Domovini tako i u čitavome svijetu – naglasio je ivanečki župnik.

Domovina nam je dana i zadana

-Domovina, koja nam je darovana krvlju mnogih branitelja je, kako dana, tako i zadana. Neka nam stoga dobro i zajedničarsko raspoloženje i dragi Bog omoguće sinergiju fizičkih i duhovnih snaga, da nam doista bude dobro i blagoslovljeno tu, gdje živimo, i da se za izboreno neprestano i dalje borimo, ovaj put oruđem znanja i vještina, poštenja vjere i – ostankom – zaključio je vlč. Kosec.

Programom su pjesmom uljepšali ivanečki župni zbor i vjernici, a nakon molitve okupljeni su se u procesiji kroz park uputili prema župnoj crkvi sv. Marije Magdalene, gdje je župnik predvodio svetu misu.

Do kasno navečer do spomenika su dolazili građani, palili lampaše, u tišini se sjećali Vukovara i odavali počast ovome gradu heroju, simbolu patnji, ljudskih žrtava i materijalnih razaranja, ali i metafori otpora agresoru i borbe za slobodu.

Uz Grad Ivanec, manifestaciju su organizirali UDVDR, HVIDRA i župa Ivanec, a potporu su pružili i Ivkom d.d. i Policijska postaja Ivanec.

Povezane vijesti

Kolona sjećanja u Varaždinu

Kolona sjećanja u Varaždinu

Kolonom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godina večeras je u Varaždinu obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. U tihoj koloni  Vukovarskom ulicom u Varaždinu prošlo je mnoštvo građana,…
Paljenjem lampiona na varaždinskom Korzu odana počast žrtvama Vukovara i Škabrnje

Paljenjem lampiona na varaždinskom Korzu odana počast žrtvama Vukovara i Škabrnje

Već tradicionalno, večer uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje ispred Gradske vijećnice Grada Varaždina mnogobrojni građani, članovi i pripadnici braniteljskih udruga, dužnosnici Grada…
Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježit će se i u Lepoglavi

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježit će se i u Lepoglavi

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježit će se sutra, 18. studenog u Lepoglavi. U 18 sati, u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća…