ZADNJA PRILIKA: Kreće nova runda APN-a, poznato kolike će biti kamate na stambene kredite

ZADNJA PRILIKA: Kreće nova runda APN-a, poznato kolike će biti kamate na stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u srijedu je objavila poziv kreditnim institucijama za prikupljanje ponuda za sklapanje ugovora o davanju subvencioniranih stambenih kredita

‘APN poziva sve kreditne institucije koje na području Republike Hrvatske mogu prema posebnom propisu obavljati poslove davanja kredita na tržištu da dostave ponudu za sklapanje ugovora s RH, kojom se obvezuju odobravati subvencionirane stambene kredite i s tim u vezi obavljati poslove pod uvjetima i na način određen Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita ili pod uvjetima koji su za korisnika kredita ili RH povoljniji od uvjeta propisanih zakonom’, stoji u pozivu objavljenom u srijedu na internetskoj stranici APN-a.

Banke svoje ponude mogu dostaviti u idućih osam dana, a u njima moraju navesti i kamatnu stopu koja, prema pozivu, za prvih pet godina otplate kredita ne može biti veća od 3,75 posto efektivne kamatne stope (EKS) godišnje.

Ponuda banaka mora sadržavati i izjavu da iznos kamate po proteku prvih pet godina otplate kredita, ili dulje u slučajevima predviđenima zakonom, a najmanje sljedeće dvije godine, ‘neće biti viši od 10 posto od EKS-a određenog za prvih pet godina otplate kredita’. Ponude se dostavljaju najkasnije do 23. veljače 2023. godine do 15 sati, a njihovo javno otvaranje bit će idućeg dana, 24. veljače u 10 sati u prostorijama APN-a.

U roku od osam dana od isteka roka za dostavu ponuda APN će obraditi ponude i sklopiti ugovore o poslovnoj suradnji s kreditnim institucijama, pa bi tako 3. ožujka na mrežnim stranicama Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i APN-a trebao biti i objavljen popis odabranih banaka.

Prema ranije objavljenom hodogramu za novi krug prijava za subvencije, 8. ožujka će biti objavljen oglas za subvencioniranje stambenih kredita u Narodnim novinama, a od tada će i građani moći bankama podnositi svoje zahtjeve za kredite. Naposljetku, 20. ožujka je naveden kao datum kada će banke u ime svojih klijenata početi s predajom zahtjeva za subvencije APN-u.

Za ovu godinu će se izdvojiti oko 9,3 milijuna eura

Javni poziv za građane bit će otvoren oko mjesec dana, odnosno do utroška osiguranih državnih sredstava, a procjenjuje se da će za ovu godinu biti potrebno izdvojiti oko 9,3 milijuna eura, što odgovara broju od oko 5.800 zahtjeva. Mjeru mogu koristiti svi građani Republike Hrvatske koji su mlađi od 45 godina i koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću, a ispunjavaju uvjete banke za dobivanje stambenog kredita.

Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Subvencija države dodjeljuje se za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produženja od dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita.

Produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu omogućeno je i za obitelji koje već imaju djecu u trenutku podnošenja zahtjeva, kao i u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. APN je od 2017. proveo već sedam natječaja za stambene subvencije, pri čemu je dosad odobreno gotovo 27.700 subvencija.

Inače, Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita utvrđen je rok do 31. prosinca 2023. godine u kojem APN može objavljivati javne pozive za subvencije, a hoće li doći do novih izmjena zakona i hoće li se mjera subvencioniranja nastaviti i u idućim godinama, još nije poznato.

Povezane vijesti

Kolike su mirovine nakon zadnje povišice i tko je najbolje prošao?

Kolike su mirovine nakon zadnje povišice i tko je najbolje prošao?

Prosječna mirovina za kolovoz isplaćena u rujnu iznosila je 446,69 eura te je nakon periodičnog usklađivanja od 8,42 posto porasla za 31,72 era u odnosu na prosječnu mirovinu za srpanj.…
Cijene nekretnina u idućih deset godina će snažno rasti i za to postoji jako dobar razlog

Cijene nekretnina u idućih deset godina će snažno rasti i za to postoji jako dobar razlog

Očekuje se da će cijene nekretnina tijekom idućeg desetljeća rasti u prosjeku za devet posto godišnje, prema studiji ekonomskih stručnjaka vodećih njemačkih i švicarskih istraživačkih institucija objavljenoj ovog tjedna. “Povećanje…
Poznato koliko je APN zaprimio zahtjeva za subvencije: Prosječni iznos kredita iznosi 81.400 eura

Poznato koliko je APN zaprimio zahtjeva za subvencije: Prosječni iznos kredita iznosi 81.400 eura

APN je objavio da je u ovogodišnjem natječaju zaprimio ukupno 5.560 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, koje će obrađivati prema redoslijedu zaprimanja te odobravati do utroška osiguranih sredstava, koja iznose…