DC NORTH U Varaždinu otvoren najveći podatkovni centar u Hrvatskoj

DC NORTH U Varaždinu otvoren najveći podatkovni centar u Hrvatskoj

Najveći i najmoderniji podatkovni centar u Hrvatskoj i regiji DC North danas je svečano otvoren u Varaždinu. Iza projekta stoji poduzeže Cratis, a u prvu fazu razvoja uloženo 17 milijuna eura. 

“Kao mala tvrtka ponosni smo da smo uspjeli ovakvu investiciju od 17 milijuna eura ‘izgurati’ i pritom zadržati većinsko vlasništvo, te da nas je PBZ prepoznao i ‘gurao’ kao kreditor. Muraplast je manjinski vlasnik i partner koji nam pomaže. Treba smo ‘glavom kroz zid’ i onda sve funkcionira “, rekao je predsjednik uprave Cratisa Matija Grabar.

Izgradnjom vlastitog podatkovnog centra Cratis je ostvario svoju misiju promicanja vrijednosti digitalizacije poslovanja pružanjem cjelovitih, inovativnih i pouzdanih ICT usluga. Kako ističu, projekt je u potpunosti financiran bez ikakvih subvencija, vlastitim učešćem i kreditom, a riječ je i o jednom od najvećih privatnih doprinosa nacionalnoj i ekonomskoj sigurnosti Republike Hrvatske.

Podatkovni centar je završio i Uptime certificiranje te je uz Uptime Tier III Design certifikat osigurao i Uptime Tier III Facility certifikat koji potvrđuje da je podatkovni centar doista izgrađen prema najvećim standardima propisanim za kritičnu infrastrukturu. 

” Sve ovo što vidite, napravili smo s hrvatskim snagama, s kompanijama koje su u našoj regiji. Znači, Hrvatska ima stručnjake, Hrvatska može i vidite da zna”, naglasio je Darko Pintarić, direktor DC Northa, dodavši da je u prvoj fazi u tom podatkovnom centu 312 servisnih ormara, a koje mogu koristiti javne institucije, bolnice, financijski i telekomunikacijski sektor i svi ostali dijelovi gospodarstva.

Sam podatkovni centar osigurava 2000 četvornih metara IT prostora, a u prvoj fazi će se staviti na raspolaganje 300-tinjak serverskih kabineta raspoređenih u hladne zone.  Svi podatkovni centri u Hrvatskoj locirani u Zagrebu, što predstavlja veliki sigurnosni rizik  primjerice u slučaju potresa, iz Cratisa ističu da su idealna ‘disaster recovery’ lokacija Zagrebu, čime doprinose povećanju sigurnosti za cijelu Hrvatsku i stavljaju Varaždin na “svjetsku mapu informacijsko-komunikacijske infrastrukture”.

Svečanosti otvorenja DC Northa uz brojne goste iz poslovnog svijeta bili su nazočni i Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, Anđelko Stričak, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora i župan Varaždinske županije, Davor Filipović, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar gospodarstva i održivog razvoja, Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, predsjednik Gradskog vijeća Varaždina Lovro Lukavečki, načelnik Gornjeg Kneginca Goran Kaniški, načelnik PU varaždinske Predrag Benčić i brojni drugi.

Foto: Kodeks portal

Povezane vijesti

STRAVA U VARAŽDINU  Zapalili se radnik i šegrt (15) u autoservisu

STRAVA U VARAŽDINU Zapalili se radnik i šegrt (15) u autoservisu

Danas je oko 13,55 satoi došlo do nesreće u jednom autoservisu u Varaždinu. Kako je utvrđeno očevidom koji su proveli policijski službenici u suradnji s inspektorima zaštite od požara, eksplozija…
VARAŽDIN Sjajna čestitka stipendistima za Dan grada

VARAŽDIN Sjajna čestitka stipendistima za Dan grada

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj uputio je danas, 6 prosinca, učenicima i studentima – stipendistima Grada Varaždina radosnu čestitku: “Svim našim učenicima i studentima čestitamo Dan Grada te…
Varaždinske osnovne škole bit će energetski neovisne

Varaždinske osnovne škole bit će energetski neovisne

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj potpisao je u palači Patačić ugovore za izgradnju fotonaponskih elektrana za varaždinske osnovne škole. Tako će I., II., III., IV., V. i VII. osnovna…